Riki Kleene

Hallo, ik ben Riki. Sinds 2013 heb ik een premaster en masteropleiding gevolgd op het gebied van religie, gezondheid en welzijn. Hiervoor liep ik als geestelijk verzorger stage in het UMCG en bezocht patiënten die behoefte hadden aan een gesprek of waarbij de zorgverleners de inschatting maakten dat een bezoek van een geestelijk verzorger op prijs zou worden gesteld.

In 2020 behaalde ik de graad Master of Arts in Theologie en Religiewetenschappen (Religion, Health and Wellbeing), met als specialisatie Geestelijke Verzorging.

Eerst wat terug in de tijd. Ik ben in 1965 geboren in Eenrum, een dorp in de provincie Groningen waar ik 18 jaren woonde. Op mijn 18e ging ik Rechten studeren en sinds 1998 werk ik bij een grote bank. Inmiddels woon ik meer dan 20 jaren in Harkstede, ben getrouwd en heb twee kinderen. 

Ik ben niet kerkelijk opgevoed. In mijn jonge jaren was ik lid van een club waar werd voorgelezen uit de Bijbel en mijn interesse voor religie en spiritualiteit is in deze tijd gewekt. Wanneer mogelijk woon ik tegenwoordig graag een kerkdienst bij. 

Ik heb in mijn jeugd een eetverslaving gehad en dat heeft mij geïnspireerd om te werken aan mijn eigen gezondheid en welzijn en te ontdekken wat voor mij belangrijk is in het leven. Dat pad bewandel ik sinds mijn 26ste en in de loop van de jaren heb ik allerlei vormen van coaching mogen ervaren. 

Zo heb ik psychotherapie en muziektherapie gevolgd. In de periode van 1998 tot 2000 volgde ik een tweejarige basisopleiding lichaamsgerichte therapie, waar ik onder andere ervaring opdeed met Neo-Reichiaanse Therapie (of Energetic Integration), Gestalt, Familieopstellingen (of Systemisch werken), Groepsdynamica en Encounter, Rebirthing, Psychodrama, Karakteranalyse en NLP. Een beetje in het verlengde hiervan ligt Biospiritualiteit en Focussen, waarover ik recent een workshop volgde.

De combinatie van aandacht voor lichaam én geest heeft mijn leven verrijkt. Mijn uitleg hierover is altijd geweest dat als je boos bent je erover kunt vertellen in woorden, maar ook met je vuisten op een matras kunt slaan. En beide kan een gevoel van opluchting of meer innerlijke ruimte geven. 

Mijn eigen ervaring en ook ziekte van naasten, stimuleren mij om voortdurend te blijven zoeken naar verbetering en ondertussen voel ik mij energieker dan ooit. 

In mijn jeugd al wandelde ik al met veel plezier. Door letterlijk een pad te bewandelen in de buitenlucht, kun je waarnemen wat binnen en buiten aanwezig is. Tijdens een wandeling kun je praten, maar ook samen stil zijn. Door aandacht te geven en stil te staan bij wat er leeft, kan je innerlijke ruimte groter worden. Ik help anderen ook graag om dat te bereiken.

Ik ben als geestelijk verzorger bevoegd verklaard door de RING-GV, de Raad voor Institutioneel-Niet-Gezonden Geestelijk Verzorgers.

Ik ben gecertificeerd door de SKGV, de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers.

Daarnaast ben ik lid van de VGVZ, de beroepsvereniging van geestelijk verzorgers.